Gratis advocaat

Een gratis advocaat, ook pro deo advocaat, pro bono advocaat en advocaat van onvermogen genoemd, wordt in het strafrecht door toevoeging toegevoegd. Als je wordt vervolgd voor een misdrijf, dan heb je als verdachte van dat misdrijf het grondrecht om een gratis advocaat van de overheid te krijgen. Deze door toevoeging beschikbaar gestelde advocaat wordt ook wel toegevoegde advocaat genoemd. De Staat betaalt je advocaat, waardoor de advocaat voor jou geheel gratis is. Pro bono advocaten zijn gratis, maar niet omdat de overheid ze betaalt.

gratis advocaat

Wanneer gratis advocaat?

Een gratis advocaat is alleen mogelijk in het strafrecht. Je moet worden vervolgd door het openbaar ministerie om in aanmerking te komen voor een gratis advocaat of pro deo advocaat. Bij een overtreding kom je niet in aanmerking voor een gratis advocaat. Dat een pro deo advocaat een grondrecht is voor verdachten is geregeld in artikel 18 van onze grondwet. Ook in internationale verdragen wordt het recht op een gratis advocaat bij vervolging van een misdrijf geregeld. Zo kan het recht op een gratis advocaat ook in artikel 6, derde lid van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en artikel 14 lid 3 van het Internationaal Verdrag Inzake Burgerrechten en Politieke Rechten worden gevonden.

Vanaf wanneer gratis advocaat?

In Nederland krijg je een gratis advocaat toegewezen op het moment dat je wordt vervolgd voor een misdrijf. Dit betekent niet dat de gratis advocaat ook bij het eerste politieverhoor aanwezig mag zijn, laat staan dat hij naast je mag zitten tijdens het verhoor. In Nederland heb je in principe slechts het recht om een telefonisch gesprek met je advocaat te hebben voordat het verhoor begint. Slechts bij de zwaardere misdrijven mag je je advocaat persoonlijk spreken op het politiebureau. Je pro deo advocaat mag echter zelden naast je zitten tijdens het verhoor. Dit alles is slechts recentelijk geregeld na het Salduz arrest van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Vóór de uitspraak in deze zaak kon je geen advocaat consulteren voor het eerste verhoor.

Taken gratis advocaat

De gratis advocaat is er om je bij te staan in je rechtszaak. Hij verleent rechtsbijstand. Hiernaast is je advocaat een vertrouwenspersoon die je alles kan vertellen, als je dat wil. Een advocaat heeft geheimhoudingsplicht over al het geen je hem vertelt.

Zelf een gratis advocaat kiezen?

Als je een eigen advocaat wil kiezen moet je er rekening mee houden dat deze advocaat waarschijnlijk niet gratis zal zijn. Bij de toevoeging van een advocaat heb je geen recht om zelf een advocaat te kiezen. Soms mag je wel kiezen tussen een aantal advocaten, maar je kan niet zelf een advocaat kiezen die niet wordt aangeboden en verwachten dat deze gratis zal zijn. Wat je wel kan doen is gefinancierde rechtsbijstand aanvragen. Als je aan de eisen voor gefinancierde rechtsbijstand voldoet kan je een goedkope advocaat inschakelen.

Copyright © 2010 - 2020 Gratisadvocaat.net - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact