Pro bono advocaat

Een pro bono advocaat is een advocaat die zijn diensten gratis verricht, zonder dat de overheid hem betaalt, zoals bij een pro deo advocaat het geval is. Echte pro bono advocaten komen niet veel voor in Europa. In landen als de Verenigde Staten zijn er meer advocaten die (deels) hun werk pro bono verrichten. In Europa heb je wel pro deo advocaten, die hun werk gratis verrichten of goedkoop, maar dit doen omdat de overheid ze betaalt.

Pro bono advocaat Verenigd Koninkrijk

Pro bono advocaatIn het Verenigd Koninkrijk kent men de pro bono week, waarbij advocaten worden aangemoedigd om pro bono werk te verrichten. Mensen die geen advocaat kunnen betalen kunnen zich aanmelden bij een pro bono advocaat, als ze anders geen advocaat kunnen betalen.

Pro bono advocaat Verenigde Staten

In de Verenigde Staten worden advocaten aangemoedigd door de American Bar Association om ten minste vijftig uur pro bono advocaat per jaar te zijn.

Pro bono advocaat Nederland

In Nederland kennen we bijna geen pro bono advocaten. Het komt echter wel eens voor dat een bekende strafrecht advocaat een geruchtmakende strafzaak pro bono verricht. Zo kan iemand die wordt verdacht voor een geruchtmakende moord wel eens een pro bono advocaat vinden. In Nederland kennen we verder geen pro bono advocaat. Wel zijn er organisaties als de Rechtswinkel en het Juridisch Loket, waar mensen gratis kunnen komen om juridisch advies te krijgen. Het is handig om als je geen geld voor een advocaat hebt, bij de Rechtswinkel of het Juridisch Loket langs te gaan, zodat men je daar juridisch advies kan geven. Misschien heb je helemaal geen pro bono advocaat nodig en is de Rechtswinkel voldoende.

Geen pro bono wel pro deo advocaat

In Nederland is een pro bono advocaat bijna geen optie. Je kan echter wel een pro deo advocaat inschakelen. Een pro deo advocaat is een gratis advocaat als je wordt vervolgd voor een misdrijf en een goedkope advocaat in andere gevallen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen voor een goedkope advocaat.

Copyright © 2010 - 2020 Gratisadvocaat.net - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact